poniedziałek, 9 września 2013

Babeczki czekoladowe z lekkim kremem morelowym





Wspaniałe połączenie moreli z czekoladą pojawiło się już wcześniej na blogu w wersji lodowej (Sacher- wersja na lato) i w tej tarcie (Tarta morelowa z czekoladowym ganache), tym razem coś dla wielbicieli babeczek, którym polecam ten przepis. Babeczki są bardzo czekoladowe, jednak pozbawione ciężkości mocno czekoladowych ciast. Krem ma lekką konsystencję, bo nie zawiera masła tylko serek mascarpone i frużelinę z moreli.
Polecam na ostatnie dni lata.
P.S Z powodu problemow z komputerem, w czesci tekstu brakuje polskich liter.



Na 12 babeczek:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki zmielonej kawy
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  1. Piekarnik ustawić na 180 st.
  2. Przygotować formę na muffinki i wyłożyć papilotkami.
  3. W misce wymieszać  ręcznie lub mikserem na średnich obrotach mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę.
  4. Dodać mleko, olej, jajko i ekstrakt z wanilii.Wymieszać.
  5. Na koniec dodać gorącą wodę i wymieszać do połączenia składników.
  6. Napełnić papilotki do 3/4 wysokości.
  7. Piec około 15 minut lub do suchego patyczka.





Krem:

  • 375 gr. serka mascarpone
  • frużelina morelowa (przepis poniżej)

  1. Serek i frużelinę wymieszać na niskich obrotach miksera.
  2. Krem włożyć do rękawa cukierniczego z ulubiona końcówką dekoratorska i ozdabiać babeczki.

Frużelina:

  • 250 gr. obranych i zagotowanych moreli
  • 1,5 łyżeczki żelatyny namoczonej w malej ilości zimnej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

  1. Morele obierać i zagotować w wodzie ( tak jak do kompotu)
  2. Wyciągnac z garnka zaraz po zagotowaniu, odcedzić i zmiksować mikserem.
  3. W garnku wymieszać morele z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru.
  4. Dodać sok z cytryny i wodę z mąką.
  5. Zagotować i odstawic z palnika.
  6. Mala czesc kremu odlozyc do miseczki i polaczyc z żelatyna, az do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  7. Polaczyc z reszta frużeliny i odstawi do wystygnięcia ,a następnie umiescic w lodowce na cala noc.
Źródło : Babeczki - Tutaj
Krem - Tutaj




5 komentarzy:

  1. ooo czekolada, od razu jestem Twoją fanką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem u Ciebie pierwszy raz ale nie ostatni ;)
    tak pięknie tu...
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails