piątek, 2 sierpnia 2013

Tort mousse czekoladowy z truflami karmelowo-kawowymi



 
Wspaniały tort, prawie w całości składa się z mocno czekoladowego musu o aksamitnej konsystencji, która jest zasługą mleka skondensowanego. Do tego równie czekoladowy spód i kawowo- karmelowe trufle. Bardzo lekki, nie ma w sobie ciężkości czekoladowych tortów. Znakomity na letnie uroczystości.
Dla leniwych polecam serwowanie w pucharkach (można pominąć żelatynę), bez trufli za to z malinami lub truskawkami i odrobiną bitej śmietany.

Spód:

  • 200 gr. kruchych ciastek czekoladowych
  • 80-100 gr. roztopionego i przestudzonego masła

  1. Piekarnik ustawić na temp. 160 st.
  2. Tortownicę o średnicy 18-20 cm i wysokości  około 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem, a następnie ułożyć warstwę ciastek na spodzie tortownicy i ugnieść.
  4. Włożyć do piekarnika na 10 min.
  5. Odstawić do wystygnięcia.

Mus czekoladowy:

  • 150 gr. gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 33-35%
  • 380 ml masy kajmakowej lub mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez około 1 godz.
  • 115 gr. miękkiego masła
  • 60 gr. gorzkiego kakao
  • 175 gr. białek ( użyłam białek pasteryzowanych)
  • 1,5-2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody

  1. Wymieszać masło i masę kajmakowa mikserem na niskich obrotach.
  2. Dodając śmietanę ( nie ubijać wcześniej śmietany!) i kakao i znowu krótko wymieszać.
  3. Żelatynę namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żelatyną. Mieszać do połączenia składników.
  5. Czekoladę dodać do masy mieszając szpatułka.
  6. W oddzielnej misce ubić białka ( nie powinny być bardzo sztywne)
  7. Białka dodać do masy delikatnie mieszając szpatułka.
  8. Gotowy mus wlać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki.

 
Trufle kawowo-karmelowe:

  • 105 ml pełnego mleka
  • 15 ml śmietany kremówki 33-35%
  • 5 gr. kawy rozpuszczalnej
  • 50 gr. cukru
  • 115 gr. gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
  • 25 gr. gorzkiego kakao
  • kakao do obtoczenia trufli

  1. Mleko, śmietanę i kawę zagotować.
  2. Cukier podgrzać w garnuszku, do uzyskania jasnego karmelu.
  3. Mleko ze śmietaną i kawą dodawać do karmelu, cały czas mieszając. 
  4. Czekoladę polać mlekiem z karmelem.
  5. Do masy dodać masło i odłożyć na nie mniej niż pół godz. do lodówki.
  6. Z zastygniętej masy formować trufle.



Źródło: Tutaj

12 komentarzy:

  1. żebyś mogła usłyszeć moje westchnienie na widok tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko!!!Ale mi narobilas smaka:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Z chęcią wypróbuję ale powiedz gdzie można kupić białka pasteryzowane, bo surowych trochę się obawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bialka znalazlam przypadkiem na dziale z nabialem (kupilam wieksza ilosc i czesc zamrozilam...taki eksperyment:)), mysle, ze ewentualnie mozna uzyc bialek w proszku dostepnych na stronach internetowych. Przyznam , ze bialek w proszku uzywalam tylko do royal icing, ale mysle , ze i w ciastach powinny sie sprawdzic.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, a było to białko płynne czy w proszku?

      Usuń
    3. Do tortu uzylam bialka plynnego,sprzedaja je w kartoniku tak jak mleko.

      Usuń
  4. wowww, ale cudo ,jak z najlepszej cukierni ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje, ze odwiedzilyscie moja strone. Polecam wszystkim ten tort, z pewnoscia jeszcze wiele razy go przygotuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny jest ten tort i podziwiam, ja jakoś nie mogę się zmusić do zrobienia tortu.

    OdpowiedzUsuń
  7. super, genialnie wygląda, taki czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko i córko! ten tort to mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  9. niesamowity! takie lubie... piankowe, delikatne, mus... na urodziny mojego Połówka postaram się stawić mu czoła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails