poniedziałek, 1 lipca 2013

Szybkie ''czekoladki'' kawowe



Niedawno piekłam Tort ''Truskawka'' (przepis tutaj) i został mi blat biszkoptu czekoladowego. Znalazłam dla niego wspaniałe zastosowanie. Przygotowałam te szybkie ''czekoladki'' wspaniałe na lato, kiedy czekolada się rozpływa, one doskonale trzymają formę:) Czekoladki można przygotować w wersji dla dorosłych z likierem i kawą lub użyć kakao jeśli slodycze przeznaczone są dla dzieci. Jeżeli nie posiadamy silikonowych foremek,(wlaśnie takich użyłam) to można formować z ciasta kuleczki i obtaczać w kakao.

Na około 20 szt.

  • około 200 gr. biszkopta
  • 65 ml mleka
  • 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy zbożowej, można też użyć kakao)
  • 50 gr. cukru
  • 50 gr. masła
  • 1/2 lyżki likieru kawowego (użyłam kakaowego)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • garść posiekanych orzechów (dodałam migdały)



  1. Zagotować mleko z cukrem.
  2. Dodać kawę, wymieszać i ostudzić.
  3. Dodać likier.
  4. Wymieszać pokruszony biszkopt, orzechy,kakao i cynamon.
  5. Do biszkoptu dadać kawę (może się zdarzyć, że nie będzie potrzeby użycia całej ilości kawy, biszkopt powinien mieć konsystencje piasku )
  6. Dodać miękkie masło.
  7. Formować kulki lub użyć foremek z silikonu ( jeśli umywamy foremek dobrze jest czekoladki umieścić w zamrażarce, wtedy łatwiej je wyciągnąć z foremek)
  8. Gotowe czekoladki posypać kakao.


Zródło: Tutaj







8 komentarzy:

  1. fajny przepis, na kawowe znajdzie się u mnie chętny :) pozdrawiam
    jodlowezacisze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękne! czysto wakacyjne hih :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Silikonowe foremeczki są świetne :)
    Przepis bardzo pomysłowy, pokazuje że nic nie może się zmarnować.
    Pozdrawiam i zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, ale nie są obiadem, więc nie mogę ich zaakceptować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails