poniedziałek, 24 czerwca 2013

Tort cytrynowy otulony bezami



Kwaskowate cytryny i słodkie bezy to wspaniały duet, który doskonale się uzupełnia i równoważy. Tort miał być tylko cytrynowy, ale okazało się, że mam kilka białek do wykorzystania i tak powstały bezy, które moim zdaniem wzbogaciły ciasto.
W środku waniliowy biszkopt przełożony lemon curd, na zewnątrz lekko słodkawy krem z mascarpone i lemon curd, a do otulenia tortu około 20 małych bezików plus 10 większych i 8 mniejszych na górę. Bardzo polecam szczególnie tym , którzy nie lubią bardzo słodkich ciast.
Tort był prezentem i niestety nie ma zdjęcia przekrojonego ciasta.


Biszkopt (tortownica o średnicy 22 cm)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki szklanki ziemniaczanej

  1. Wszystkie składniki w temp. pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.
  3. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ubić białka na sztywną pianę.
  5. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować.
  6. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
  7. Na koniec dodać przesianą mąkę i wmieszać  za pomocą miksera na najniższych obrotach.
  8. Przełożyć do tortownicy i piec około 30 min-40 min.
  9. Po wyciągnięciu z piekarnika upuścić ciasto z wysokości około 50 cm. i odstawić do wystygnięcia, boki oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta.


Lemon curd:

Przepis na lemon curd znajduje się tutaj - zrobiłam  1,5 porcji.
250 gr. użyć do zrobienia kremu cytrynowego, a pozostała cześć wykorzystać do przełożenia .


Krem cytrynowy:

  • 250 gr. lemon curd
  • 250 gr. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru



Składniki wymieszać delikatnie mikserem i dekorować tort.


Bezy:
  • 200 gr. białek
  • 200 gr. cukru pudru
  • 200 gr. cukru

  1. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
  2. Wmieszać delikatnie szpatułką cukier puder.
  3. Formować bezy za pomocą rękawa cukierniczego.
  4. Piec 15 min w temp 150 st., a następnie suszyć 2 h w temp 130 st.

Inspiracja : Tutaj

10 komentarzy:

  1. W sobotę mam zamiar piec tort. Spadlas mi z nieba :):):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny tort na upalne dni.
    Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny Tort !!! I te bezy mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny tort... Letni i orzeźwiający, pyszny! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bezy i cytryna, cudowny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny fantastyczny wypiek, wow! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Excellent dish27 czerwca 2013 21:02

    Nominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :)
    http://excellentdish.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Bezy to moja słabosc...prezentuje sie wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jednym słowem katastrofa bezy wo gule nie wyszły tak samo jak i cala reszta po prostu tragedia ochya

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto jest przepyszne idealne na upalne dni takie jak teraz tort przetrwał 2 dni i wszyscy byli zachwyceni a krem niebo w gębie jak najbardziej polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails