piątek, 5 kwietnia 2013

Tort ananasowo - kokosowy





Dziś tort bardzo podobny do tortu karaibskiego, który pojawił się w marcu, ale tym razem wilgotne ciasto z migdałami zastąpiłam biszkoptem waniliowym z dodatkiem białej czekolady i masła, ciasto jest gęstsze, ale mniej wilgotne. Mi bardziej smakowało poprzednie, ale to wszystko kwestia gustu i dlatego w rodzinie zdania są podzielone.Ciekawa jestem, które ciasto jest Waszym faworytem.






Składniki na ciasto (forma o średnicy 22 cm):
  • 5 dużych jajek
  • 125 gr. białej czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej
  • 125 gr. miękkiego masła
  • 1,5 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
  • 100 gr. cukru
  • 125 gr. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Masło ucierać , aż stanie się białe.
  2. Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
  3. Likier dodać do masła i czekolady.
  4. Cały czas miksując dodać cukier.
  5. Białka oddzielić od żółtek.
  6. Dodawać po jednym żółtku i miksować.
  7. Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
  8. Ubić białka i powoli połączyć z masą czekoladową.
  9. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem formy.
  10. Piec około 30 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 st..
  11. Po przestudzeniu przekroić i ewentualnie nasączyć( nasączyłam sokiem z ananasów).


Krem:

  • 250 gr. sera mascarpone
  • 100 gr. białej czekolady 
  •  250 ml. śmietany kremówki 30%
    3-4 łyżki wiórek kokosowych
    1 puszka ananasów w kawałkach ( można wymieszać z kremem lub ułożyć na cieście i przykryć kremem)

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, chwilkę przestudzić i połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone i wiórkami. 
  2. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej.
  3.  Wstawić do lodówki.
  4. Przełożyć kremem zimne ciasto.
UWAGA: Jeśli po zmieszaniu czekolady i mascarpone krem wygląda na zważony należy ustawić na chwilę naczynie z kremem nad garnkiem z ciepłą wodą i energicznie mieszać. 


Dekoracje:

około 250 ml ubitej śmietany kremówki
wiórki kokosowe
tarta czekolada cytrynowa





Inspiracja : Tutaj

4 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie ananasa i kokosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten tort, zjadłabym taki ...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się tu podoba. aż dodaję do obserwowanych
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ananas + kokos = niebo w gebie:D wyglada niesamowicie smacznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails