poniedziałek, 14 stycznia 2013

Słodkie falbanki na urodziny.




Zainspirowana cudownymi tortami Maggie Austin postanowiłam spróbować stworzyć podobny tort. Daleko mu do cudów, które możecie zobaczyć  ( tutaj ), ale jestem zadowolona z efektów, szczególnie, że to mój pierwszy piętrowy tort.



Tort składa się z dwóch warstw. Dolna o średnicy 21 cm i górna o średnicy 15 cm. Większe ciasto to biszkopt czekoladowy przełożony musem na bazie gorzkiej czekolady, serka typu mascarpone i ubitej śmietany kremówki. Część górna to biszkopt waniliowy z takim samym kremem jak ten opisany wyżej, z jednym wyjątkiem , w tym przypadku użyłam białej czekolady. Dodatkowo torty przełożone są musem malinowym.


Dekoracje: Tort obłożony jest kremem maślanym w celu wyrównania boków tortu, a następnie ''oklejony'' falbankami z masy cukrowej z dodatkiem łyżeczki gumy arabskiej. 





10 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails