środa, 19 grudnia 2012

Pepparkakor (pierniczki z Ikei)


 Bardzo dobre pierniczki ( choć może bardziej przypominają ciasteczka) z Ikei. Ich smak jest prawie taki sam jak tych sprzedawanych w sklepiku ze szwedzkimi produktami. Moje są nieco bledsze, ponieważ zamiast melasy dodałam miód, prawdopodobnie to miało wpływ na smak, ale myślę, że są równie dobre jak te z melasą ( wczoraj w końcu znalazłam melasę i z pewnością upiekę je jeszcze raz w oryginalnej wersji).

Składniki:
  • 150 gr. melasy ( syropu klonowego, ja dodałam miód)
  • 110 gr. masła lub margaryny (dodałam masło)
  • 100 gr. cukru pudru 
  • 375 gr. mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika


 Sposób przygotowania:
  1. W małym garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, by przestygło.
  2. W dużej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko razem z miodem.
  3. Zagniatamy przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące.
  4.  Przykrywamy ciasto folią przezroczystą i schłodzić w lodówce około 2 godziny.
  5. Odkrawamy małe porcje ciasta, rozwałkowujemy je jak najcieniej na papierze do pieczenia lub oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. 
  6. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić.
  7. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. 
  8. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. 

    Źródło: Tutaj

9 komentarzy:

  1. Pepparkakor to chyba moje ulubione (obok lebkuchen) pierniczki. Ja zwykle dodaje melasy, bo wydaje mi sie, ze dzieki niej maja taki gleboki smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lebkuchen mnie nie zachwyciły, ale te pierniczki zrobię jeszcze raz, tym razem z melasą!

      Usuń
  2. Wygladaja zachecajaco :-)Piekny blog pelen przepisow..dolanczam sie wiec z mila checia do czytelnikow aby od czasu do czasu ukrasc jakis fajny przepis :-)
    Zycze Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się zrobiłam głodna patrząc na te pierniczki :-) Lecę do kuchni po kilka, bo też je piekłam w tym tygodniu.
    U mnie też dziś bardzo piernikowo, i tak od kilku dni :-)
    Uwielbiam ten czas, a Ty?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Basiu...pierniczków jest u mnie z 400...., a raczej było,tak szybko się rozchodzą :)

      Usuń
  4. bardz je lubię, też niedawno piekłam i niedługo opublikuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails