środa, 12 września 2012

Dżem brzoskwiniowo - czekoladowy z ciasteczkami Amaretto


Dwa lata temu robiłam dżem pomarańczowy i cytrynowy.W zeszłym roku serca rodziny podbił dżem figowy, a tym razem mam nadzieję oczarować ich tym cudem.
Nikt  się nie oprze! Zrobiłam próbę i już kupiłam brzoskwinie na drugą turę.
Polecam do naleśników, ciastek, ciast, babeczek lub najprościej do chleba lub po prostu sam!Pyszny!


Składniki : ( 4 - 5 małych słoiczków- około 800 ml dżemu):
  • 1 kg. obranych brzoskwiń
  • 600 gr. cukru
  • 40 gr. kakao
  • 200 gr. ciastek ''Amaretti''
  • 10 gr. soku z cytryny 
  • zimny talerzyk przechowywany w zamrażarce 
  • aromat Amaretto lub likier Amaretto(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Kroimy brzoskwinie na małe kawałeczki.
  2. Dodajemy cukier i zagotowujemy często mieszając (ja dodałam 2 łyżki wody).
  3. Odstawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  4. Po upływie 12 godzin dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
  5. Gotujemy przez około 20 - 30 minut.
  6. Tu przyda się nasz zimny talerzyk. Łyżkę dżemu kładziemy na zimnym talerzyku, dżem szybko wystygnie i będziemy mogli ocenić czy osiągną już dobrą konsystencję.
  7. Jeśli dżem ma już odpowiednią konsystencję to odstawiamy z gazu, dodajemy pokruszone ciasteczka Amaretti i kakao (jeśli jest za rzadki gotujemy sprawdzając co jakiś czas konsystencję).
  8. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 2 - 3 minuty (po odstawieniu z kuchenki możemy dodać aromat lub likier Amaretto , ilość według uznania, dodałam 2 łyżki likieru).
  9. Gorący dżem wkładamy do wygotowanych słoiczków, odwracamy ''do góry nogami'' i zostawiamy do wystygnięcia.
  10. Gotowe!

Żródło : '' Peccati di cioccolato'' Luca Montersino


8 komentarzy:

  1. Z ciasteczkami? To mnie zaskoczyłaś:) Jestem ciekawa jak smakuje ten dżem:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że dostarczasz takich pomysłów, zwłaszcza że w weekend przybędzie mi brzoskwiń do obróbki. Musi wspaniale smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny!! Wszystko jest na TAK!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski! Amaretti, amaretto i brzoskwinie, chciałabym spróbować, nawet już, teraz, zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rozkoszny czekoladowy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, chyba porwę ten słoik.... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam go, ale chyba przedobrzyłam z kakao i jest baaaardzo czekoladowy! Zastanawiam się nad połączeniem z zeszłoroczną 'czystą' konfiturą morelową i przegotowaniem jeszcze raz.... mimo to, znakomity smak!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails