sobota, 14 lipca 2012

Peggy Porschen Cupcakes



Cupcakes...powiecie , że wszędzie ich pełno i z pewnością tak jest. Ja jednak polecę Wam wspaniały przepis pochodzący od sławnej londyńskiej dekoratorki tortów lub jak kto woli Cake Designer Peggy Porschen. Jej słodkie dzieła zachwycają i inspirują. Mnie zachęciły do wykonania tych kolorowych cupcakes i do wielu innych wypieków, które z pewnością pojawią się na blogu . Myślę, że przepis jest wart zaprezentowania, z uwagi na to, że
babeczki zachowują świeżość nawet do tygodnia i nie muszą być przechowywane w lodówce, a ponadto  w środku pozostają wilgotne dzięki pokrywającemu je lukrowi (poured fondant).


Składniki na około 12- 14 cupcakes:
  • 200 gr. masła
  • 200 gr. cukru
  • 200 gr. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 średnie jajka
  •  ziarenka z jednej laski wanilii
  • 3 łyżki dżemu morelowego.

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
  2. Masło , cukier i wanilię umieścić w misce miksera i mieszać, aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy ( ja miksowałam około 8-10 minut).
  3. W osobnej misce rozbełtać lekko jajka.
  4. Zmniejszyć szybkość miksera i dodać jajka do mąki i masła.
  5. Do ciasta dodać mąkę mieszając powoli.
  6. Masę przełożyć do sac a poche i napełniać foremki do 3/4 wysokości.
  7. Piec około 15 minut.
  8. Nakłuć wykałaczką gorące cupcakes i nasączyć syropem cytrynowym (przepis poniżej).
  9. Ostudzone cupcakes posmarować podgrzanym dżemem morelowym z dodatkiem łyżki wody.
  10. Odstawić do lodówki , aż do lukrowania.

Syrop cytrynowy do nasączenia (około 100ml)

  • 75 gr. cukru
  • 5-7 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka limoncello lub likieru cytrynowego
  1. Wymieszać sok z cytryny i cukier w garnuszku i zagotować. 
  2. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Dodać alkohol.  


Lukier ( Poured fondant):

  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki glukozy w płynie
  • ekstrakt z wanilii
  • barwnik w płynie lub żelu

  1. Wymieszać dobrze  cukier, wodę i glukozę.
  2. Doprowadzić płyn do 114 st. (temperaturę mierzymy termometrem cukierniczym).
  3. Po osiągnięciu wymaganej temperatury przelewamy lukier do miski miksera i zostawiamy do czasu kiedy lukier osiągnie temperaturę 65 st.
  4. Dodać barwnik i wymieszać mikserem, aż lukier zrobi się matowy.
  5. Cupcakes trzymamy za dolną część i zanurzamy w lukrze, następnie potrząsamy delikatnie, aby pozbyć się nadmiaru lukru. 
  6. WAŻNE: Lukier bardzo szybko zastyga, dlatego nalejlepiej podgrzewać go co kilka minut w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  7. Lukrujemy wszystkie cupcakes, a następnie możemy powtórzyć lukrowanie drugi raz dla uzyskania lepszego efektu.
  8. Cupcakes przechowujemy w temperaturze pokojowej do 7 dni (polukrowanych cupcakes nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ lukier stanie się miękki ).


Dekorujemy według uznania. Użyłam royal icing do zrobienia girlandy i liści oraz gum paste do wykonania kwiatów.



Dla zainteresowanych dodaję te dwa przydatne  linki : Cupcakes, Poured Fondant,


Źródło:
Peggy Porschen ''Cake Chic''
Blog Sprinkle Bakes




Festiwal Cupcakes 2012

15 komentarzy:

  1. ładne :) bardzo ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są prześliczne! Może się skuszę na takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Czym są moje cupcakes przy Twoich?! :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwsze co zachęca do zjedzenia to wygląd - tym babeczkom daję 10

    OdpowiedzUsuń
  5. prześliczne :) miałam na razie cupcakes nie robić, ale teraz to chyba muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne...aż szkoda byłoby je jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za Wasze komentarze....az chce sie piec i dekorowac!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są fantastyczne! Prześlicznie Ci wyszły, takie małe cacuszka, aż szkoda jeść.
    Pozdrawiam!

    P.S. U mnie już dodane, nie wiem, co się stało, że się nie dopisały.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie śliczne . *.* Chce mieć taki talent .

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała koronkowa praca, jestem pełna podziwu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails