niedziela, 22 lipca 2012

Lody czereśniowe z czekoladą i Amaretto



Jak Wam się podoba ten pomysł? Czekoladowe półkule z lodową niespodzianką. 
Słodkie , kremowe lody czereśniowe schowane pod czekoladową kopułką , a do tego kruche ciasteczko. Moim zdaniem wyszły całkiem nieżle, nie tylko na zdjęciu. Fakt, że do ich wykonania trzeba trochę cierpliwości, ale za to jaka satysfakcja!

Lody czereśniowe około 300 ml
  • 1 1/2 szklank obranych, wypestkowanych słodkich czereśni
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • 2 - 3 łyżki likieru amaretto lub rumu
  • 120 gr. gorzkiej czekolady ( pokruszonej lub startej na grubej tarce)
  1. Czereśnie, mleko, szklankę śmietany kremówki , cukier i sól mieszamy w małym garnku. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż płyn zacznie parować, zmniejszamy ogien i pozostawiam na około 15 minut. Płyn przelewamy do pojemnika blendera i miksujemy.
  2. Do mikstury dodajemy pozostałą śmietanę i pozostaiwmy w lodówce , aż do wystygnięcia.
  3. Dodajemy sok z cytryny i alkohol i wkładamy do maszyny do lodów. Postępujemy zgodnie z instrukcją.
  4. Do gotowych lodów dodajemy pokruszoną czekoladę, wkładamy lody do hermetycznego pojemnika i odkładamy do zamrażarki.

Ciastka (około 30 ciastek w zależności od wielkości) :
  • 100 gr. masła
  • 100 gr cukru pudru
  • 250 gr mąki
  • 15 gr. kakao
  • 60 gr. jajek (ważymy bez skorupki)
  • 12 gr. żółtek
  • 3,5 gr. suchych drożdży
  • szczypta soli
  1. Wymieszać masło i cukier ( ja wyrabiam ciasto ręcznie).
  2. Dodać jajka i suche składniki.
  3. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
  4. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty ( ciastka powinny być podobnej wielkości, aby ich czas pieczenia był taki sam).
  5. Piec około 10 min. w temperaturze 200 st.
Do dekoracji:
100 gr. gorzkiej czekolady
kilka migdałów
kilka czereśni.

Przygotowanie :
  1. Lody wyciągamy na kilka minut z zamrażarki, kiedy zmiękną wypełniamy metalowe miseczki i przykrywamy ciastkiem odpowiednim do wielkości miseczki. 
  2. Wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. 
  3. Wyciągamy miseczki z zamrażarki i zanużamy górną część na kilka sekund w ciepłej wodzie.
  4.  Wyciągamy lody delikatnie z miseczek, ponownie wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut.
  5.   Ustawiamy półkule na kratce i polewamy rozpuszczoną gorzka czekoladą. 
  6. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażarki. Wyciągamy z zamrażarki na około 10 minut przed serwowaniem.





Żródło : Simply Recipes.com (lody)
Pasticci dello Zio Piero (ciastka)




W czereśniowym raju

13 komentarzy:

  1. jak się podoba? co za głupie pytanie, są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, tyle czekolady! Smaczne lody!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, wszzstkie moje ulubione smaki....

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i wspaniałe zestawienie smaków, ale ta skorupka z czekolady musi być okropnie twarda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, czekolady mozna dodac troszkę mniej lub wymieszać ją z odrobiną masła, miodu lub glukozy w płynie wtedy będzie mniej twarda.

      Usuń
  5. Przepięknie wyglądają te cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciesze się, że tu zaglądacie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to jest wspaniały pomysł! Dość pracochłonny, ale efekt zniewalający. Podać taki deser gościom - bezcenne! :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to jest wspaniały pomysł! Dość pracochłonny, ale efekt zniewalający. Podać taki deser gościom - bezcenne! :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. zdjęcia i deser wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na podanie lodów :) na pewno do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie to piękne! Od dziś będę odwiedzała Twojego bloga z niecierpliwością oczekując kolejnych cudów! Nie wiem tylko czy mam tyle cierpliwości, aby wykorzystać ten przepis ;)

    Zapraszam też na mojego bloga :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails