wtorek, 19 czerwca 2012

Najprostsze ciasto truskawkowe


Podbiło serca gości na włoskim przyjęciu. Nie dotarło na urodzinowy stół, bo zostało pochłonięte  już w kuchni. Zarządano ode mnie bezwzględnie przepisu...może Wam też posmakuje!


Składniki:
  •   800 g truskawek lub innych owoców ( dodałam 400 gr.)
  •   200 g miękkiego masła
  •  200 g cukru pudru
  •   4 jajka
  •  250 g mąki
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia




Kruszonka:
  •  150 g mąki
  •   75 g masła
  •   75 g cukru
  •   cukier puder do dekoracji
Przygotować okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarowaną masłem.

Kruszonka: na małym ogniu w rądelku roztopić masło ( zdjąć z kuchenki) , dodać cukier, a następnie mąkę, wymieszać, ostudzić.

Ciasto:Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez nie mniej niż 8 minut.
Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Źródło : ''Kwestia Smaku''

Truskawki 2012

4 komentarze:

  1. skoro proste to chyba się odważę je zrobić, ciasta jeszcze mnie przerażają, ale jak mówią praktyka czyni mistrza

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kruszonke, a takie kruszonkowe ciasto z truskawkami musi byc pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails