sobota, 5 maja 2012

Pinacolada cupcakes


Pachną ciepłymi krajami, kokosem, ananasem, wanilią. Kojarzą mi się z  tarasem nad samym morzem albo leżakiem pod palmą na pięknej plaży, leniwym letnim popołudniem lub wieczorem, wakacjami...kiedy ma się czas na oglądanie zachodów słońca i sączenie koktailii...ach rozmarzyłam się. Do wakacji i lata już nie tak daleko, więc dajcie się skusić  tej letniej babeczce.

Składniki na około 18 cupcakes:

1/3 szklanki* rumu lub likieru kokosowego (można użyć np. likieru ''Malibu'')
3/4  szklanki mleka kokosowego
1/4  szklanki soku ananasowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki maki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka pokrojonego na małe kawałeczki ananasa z puszki lub świeżego

* szklanka 250 ml

W małej miseczce wymieszać rum, mleko kokosowe, sok ananasowy i wanilię.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
W kolejnej misce ubić mikserem masło i cukier, aż do powstania jednolitej masy.
Dodawać do masy po jednym jajku, a następnie mieszankę z małej miseczki (ta
z rumem) oraz mąkę wymieszaną z solą i sodą.
Na końcu dodać kokos i ananas i wymieszać szpatułką lub łyżką.
Wypełnić foremki do cupcakes do 3/4 wysokości i piec przez około 25 min w piekarniku
nagrzanym do 180 st.

Krem:

240 gr. serka typu mascarpone w temp. pokojowej
około 40 gr. masła w temp. pokojowej
2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki rumu lub likieru kokosowego

Wymieszać dobrze mikserem masło z serkiem , następnie dodawać cukier cały czas mieszając
na końcu dodać likier lub rum.
 Krem rozprowadzić na zimnych cupcakes za pomocą łyżki lub
sac a poche.

Dekoracja:

Plasterki ananasa wysuszone w piekarniku.



Żródło: Cupcake Project

14 komentarzy:

  1. słodkie są te wszystkie skojarzenia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za cupcakes'ami,sa za slodkie dla mnie,ale te sa po prostu cudne!!!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, aż szkoda jeść :) bardzo smakowite i rzeczywiście mocno wakacyjne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. promocja serków philadelphia z milką? *___* gdzie, kiedy, jak? ;O biegnę! ;)

    naprawdę, uzależnia i to mocno. :)

    śliczne cupcakes i to w dodatku z pinacoladą...to musi być kokosowy raj, czyż nie? *___*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Promocja niestety we Włoszech...ale może warto się wybrać, choćby po tą Philadelphie:)

      Usuń
  5. I mi pinakolada kojarzy się z wakacjami a te babeczki są cudne, i do tego dekoracja z ananasa... świetny patent z tym suszeniem! Czy wystarczy suszyć w czasie pieczenia babeczek czy dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o ananasa to obieram, kroje w cieniutkie plasterki, układam na chwilę na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru soku.Póżniej plasterki układam na blaszce do muffinek ( we wgłębieniach) i wkładam do piekarnika nagrzanego do około 100 st. tak na 2 godziny( jeśli ananas jest bardzo soczysty to na dłużej).Ananas musi się wysuszyć tak jak np. bezy. Dołączam linka który mnie zainspirował (http://www.duitang.com/people/mblog/20209417/detail/)

      Usuń
  6. Dziękuję za komentarze, miło że zaglądnełyście do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wakacje niby niedługo, ale czemu by ich troszkę nie przyspieszyć? :)
    Patent z ananasem świetny, muszę wypróbować sama!

    OdpowiedzUsuń
  8. łiii...
    jakie cudowne! takie wakacyjne, kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. przepiękne!!!! Mam podobne skojarzenia :) Wakacje, wakacje i jeszcze raz wakacje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne zdjęcie i bardzo podoba mi się ten wysuszony ananas!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails