środa, 25 kwietnia 2012

Wiosenne kwiatki


Wiosna,  ach to Ty....
Wiosna w tym roku nie chce u nas zagościć. Deszcz , trochę słońca, póżniej znowu deszcz, nawet kwiatki niespecjalnie się pojawiają. Żeby temu zaradzić zajęłam się produkcją wiosennych, fantazyjnych kwiatków, którymi ozdobiłam czekoladowe ciastka i pudełeczka wykonane z cukru.




  

  Ciasteczka czekoladowe wykonałam ze sprawdzonego przepisu na pierniczki.              
Nie dodałam przypraw i ograniczyłam troszkę miód oraz cukier i ciasteczka gotowe.






Składniki na około 50 ciasteczek:

3 1/3 szklanki* mąki ( użyłam tortowej)
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
180 gr. masła
1 jajko
1/2 szklanki miodu
55 gr. gorzkiej czekolady, połamanej

* szklanka ma 250 ml pojemności

Suche składniki (mąka, kakao, cukier puder, soda oczyszczona, sól ) wymieszać i przesiać.
Masło, miód i czekoladę włożyć do garnuszka, podgrzać i mieszać , aż do rozpuszczenia składników, a następnie przestudzić.
Do suchych składników dodać jajko, wymieszać , dodać składniki płynne,znowu wymieszać. Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można masę rozwałkować (podsypując lekko mąką). Formować dowolne kształty i piec w piekarnik rozgrzanym do 180 st. przez około 12 minut.
Dekoracje wykonałam lukrem królewskim (royal icing).

Royal icing ( najprostszy przepis)

1 białko,
 kilka kropel cytryny 
około  250 gr. cukru pudru

 Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką, następnie powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, ze lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów.( wszystkie przyrzady użyte do przygotowania royal icing muszą być odtłuszczone ( ja przecieram je sokiem z cytryny) w przeciwnym wypadku lukier nie będzie nadawał się do użycia).
Po przygotowaniu, royal icing najlepiej przechowywać w hermetycznym pudełku, ponieważ bardzo szybko wysycha. W przepisie użyte zostały surowe białka dlatego dobrze jest lukier przechowywać w lodówce lub użyć białek w proszku.
Do przygotowania kwiatków potrzebne są sac a poche i odpowiednie tylki dekoratorskie oraz trochę fantazji.
Polecam Wam ten film, gdzie pokazane jest, jak łatwo przygotować różnego rodzaju kwiaty.
W filmie zastosowano buttercream, ale technika jest taka sama.

Do lukrowania ciasteczek używamy lukru z kilkoma dodatkowymi kroplami wody tzw. ''10 seconds icing''  to znaczy, że jeżeli na lukrze znajdującym się w miseczce zrobimy kreskę na przykład nożem to ślad po nożu zniknie w ciagu 10 sekund.

Przepis na wykonanie pudełeczek w następnym poście.



Źródło : Przepis na pierniczki zmodyfikowany z Blogu ''Moje wypieki''
W oczekiwaniu na wiosnę dołączam jedną z najpiękniejszych, moim zdaniem, piosenek o tej porze roku.

2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails