czwartek, 19 kwietnia 2012

Babeczki ''Soul Cafe''



Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Zacznę od babeczek, na które mam ochotę od dawna. Kojarzą mi się one z Wrocławiem , moją ulubioną ''Soul Cafe'', a przede wszystkim z przyjaciółmi. Żadne z naszych  spotkań nie może się odbyć bez tych babeczek!





Do ich wykonania potrzebne jest kruche ciasto, krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz karmel i świeże truskawki.

Kruche ciasto ( 4 babeczki  ):

120 g miękkiego masła
 3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel ulubionego aromatu
Wszystkie składniki zagnieść i ewentualnie odstawić na około pół godziny do lodówki. 
Następnie rozwałkować i ułożyć w foremkach ( moje mają 10 cm. średnicy) posmarowanych masłem . Ciasto nakłuć widelcem i piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Odstawić do wystygnięcia. Babeczki łatwiej jest wyciągnąć z foremek jeśli wcześniej podgrzejemy foremki przez chwilę nad gazem.
Krem na 4 babeczki:
200 ml śmietany kremówki
200 gr serka mascarpone
około 4 łyżki cukru

Ubić śmietanę z cukrem. Mascarpone wymieszać przez chwilkę mikserem, żeby zrobił się miękki , a następnie za pomocą drewnianej lub plastkiowej łyżki wymieszać z bitą śmietaną.
Karmel ( na 4 babeczki):
 
80 gr. cukru trzcinowego
  40 gr. masła
1 łyżeczkę miodu lub syropu kukurydzianego
  80 ml śmietany kremówki


Cukier, masło i miód zagotować ciągle mieszając, a następnie dodać śmietanę. Gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Do wystygniętych babeczek nałożyć po około 2 łyżki karmelu, poczekać aż karmel wystygnie, nałożyć krem za pomocą łyżki lub sac a poche, udekorować truskawkami.





Przepis na kruche ciasto pochodzi z blogu ''Moje wypieki''

9 komentarzy:

  1. Na zdjęciach wygląda bosko, od razu bym zjadła ! I kradnę widelczyk bo jest przecudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne łódeczki wyszły :) przeapetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się jeszcze na truskawki nie zdecyduję, ale Twoje babeczki wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale świetny widelec :)babeczki zresztą też ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne babeczki i szalenie uroczy widelczyk :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widelczyk + babeczka = rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje serdecznie za Wasze komentarze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails