środa, 5 października 2011

Lemon curd czyli krem cytrynowy





Wspaniały cytrynowy krem z owoców z domowego ogródka.Można go użyć do przełożenia tortów, pyszny z naleśnikami,nadaje się na śniadanie z kromką świeżego chleba, z kruchymi ciasteczkami lub jako polewa do lodów , zastosowań jest dużo wszystko zależy od naszej fantazji. Lemon curd jest łatwy w przygotowaniu i można go przechowywać w lodówce około tygodnia.

Składniki: 

sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta 
2 żółtka 
2 jajka 
200 g cukru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając. Pogotować przez około 2 minuty.Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko ostudzić i wstawić do lodówki.
Przepis pochodzi z tego bloga:   
http://mojewypieki.blox.pl/html

1 komentarz:

  1. Zagotować jajka? To jajecznica wyjdzie... ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails