wtorek, 4 października 2011

Bułeczki z rodzynkami (o Pain aux Raisin)


Pozornie trudne do zrobienia,  znalazłam przepis na Anice&Canella i już się prawie poddałam ,ale na samym końcu była szybsza ich wersja , to znaczy jednodniowa.

Składniki:
500 gr. mąki tortowej
75 gr. cukru
5 gr. soli
75 gr. masła
20 gr. świeżych drożdży
150 ml wody*
150 ml mleka*
starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
1 żółtko
1 łyżeczka miodu

Krem:
budyń waniliowy

Dodatki:
2 garści rodzynek
1 białko

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu, rozwałkować ciasto i nadać mu kształt prostokąta, posmarować kremem i posypać rodzynkami.Uformować bułeczki zwijąjac ciasto w rulonik.Pociać na kawałki o grubości okolo 1 cm, ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem i odstawić na 1,5 godz.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 20 minut.

* ilosc mleka i wody podana jest w przybliżeniu i zależy od rodzaju użytej mąki

1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails