wtorek, 12 kwietnia 2011

Cytrynowiec



 Za oknem pierwsze słoneczne dni i w mojej kuchni żółto i słonecznie....



Biszkopt:

250 gr. jajek bez skorupki o temperaturze pokojowej
175 gr. cukru
150 gr. mąki tortowej
50 gr. mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Jajka ubić z cukrem i ziarenkami wanilii, a następnie dodać delikatnie przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20 minut.Po upieczeniu wyjąć, zostawić do wystygnięcia , a następnie przekroić.


Masa budyniowa:


2 szklanki zimnej wody
2 sypkie budynie śmietankowe
pół szklanki cukru
sok z jednej cytryny
Składniki zagotować razem , a następnie do gorącej masy, ciągle mieszając dodać:
125 gr. margaryny
2 jajka
1 sypką galaretke cytrynową.
Gotową masą przełożyć nasączony biszkopt.Do nasączenia ciasta użyć wodę z sokiem z cytryny i cukrem.


Masa z bitą śmietaną:

Ubić:
0,5 l śmietany kremówki 30 %
2 śmietany ''Śnieżka''
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w jednej szklance wody , ostudzić,a następnie wymieszać z ubitą śmietaną i położyć na nasączonym biszkopcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails