wtorek, 24 sierpnia 2010

Macarons



Dałam się uwieść modzie na te małe, słodkie ciasteczka przypominające bezy.Ostatnio stały się bardzo popularne i są inspiracją nawet dal projektantów mody.Ciasteczka wydają się łatwe w przygotowaniu, ale no właśnie...jak widzicie pomimo moich usilnych starań, efekty są różne. 

Macarons

Żródło: Prova del cuoco

215 gr. zmielonych bardzo drobno migdałów
350 gr. cukru pudru
30 gr. mąki
190 gr. białek (najlepiej kilkudniowe ,przechowywane w lodówce)
90 gr. drobnego cukru
barwnik spożywczy w wybranym kolorze

Przesiać zmielone migdały, cukier puder i mąkę.Ubić białka z drobnym cukrem na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli mieszając migdały, cukier puder i mąkę.Podzielić masę na kilka części i do każdej dodać po kilka kropel barwnika.Włożyć masę do sac-a-poche i formować na blasze małe krążki.Włożyć do rozgrzanego do 170 st. piekarnika na około 10 min.
Przekładać ulubionym kremem ...Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails