piątek, 30 lipca 2010

Czekoladowa chmurka

Wspaniale jest osłodzić komuś choć chwilkę, choć moment, pozwolić zatopić się w czekoladowej słodyczy i delektować się chwilą...wspaniale jeśli tą osobą jest ktoś kogo kochasz, bratnia dusz...dziękuję że jesteś Robań!


Czekoladowa chmurka


230 gr. cukru
3 jajka
180 gr. cukru
180 gr. masła
50 gr. gorzkiego kakao
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ubić cukier z jajkami. W osobnym naczyniu połączyć przesianą mąkę i kakao, którą należy dodawać po łyżce, na zmianę z miękkim masłem, do ubitych jajek z cukrem(ciągle mieszając mikserem). Wsypać proszek do pieczenia do szklanki i dolać mleko, wymieszać. Kiedy mieszanka zacznie się pienić dodać do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.Wyłożyć do foremki o średnicy 24 cm i piec w rozgrzanym  do 200 st. piekarniku przez około 30-40 min.Gotowe!


Do przełożenia można użyć ulubiony krem(Ja użyłam kremu waniliowego z czekoladowymi kropeczkami).
Do dekoracji użyłam gorzkiej czekolady z odrobiną śmietany kremówki oraz róże i listki wykonane z Royal Icing.

1 komentarz:

  1. Aż mi się łezka zakręciła w oku... Nikt inny nie potrafi tak osłodzić życia jak moja Biedroneczka:* Torcik przepyszny, rozpływający się w ustach:) połączenie smaku czekolady ze szczyptą miłości, przyjaźni i radości:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails